mersinmersin'demeydanmeydana gelenmeydan okumakmersin büyükşehirmersin büyükşehir belediyesimersin büyükşehir belediyesi'ndeyenişehirmersin yenişehirmersin yenişehir belediyesiyenişehir'deakdenizmersin akdenizakdeniz belediyesiakdeniz'detoroslarmersin toroslartoroslar belediyesitoroslar'damezitlimersin mezitlimezitli belediyesimezitli'detarsustarsus belediyesitarsus'tamersin erdemlierdemli belediyesierdemli'demersin olaymersin kazamersin kavgamersin ekonomimersin ticaretmersin organizemersin sanayimersin limanımersin sağlıkmersin otomobilmersin eğitimmersin gündemimersin yerel habermersin yerel haberlermersin sporiçel idmanyurdumersin idmanyurdumersin futbolmersin fotoğraflarıenflasyonemeklilikötvdövizakpmersin akpchpmersin chpmhpmersin mhpiyi partimersin iyi partimersin siyasetvahap seçerm.mustafa gültakabdullah özyiğitatsız afşin yılmazneşet tarhanmersin sahilmersin marinamersin forum avmmersin pozcumersin üniversitesiüniversite caddesimersin trafikmersin emniyetmersin iş dünyasımersinli iş adamımersinli iş kadınımersin organize sanayi
DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
30°C
Mersin
30°C
Açık
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
resim yükle

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA HİNDİSTAN REKORU

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, mayıs ayında Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 201,2 milyon dolara ulaştığını, bu dönemde Hindistan pazarında 120 kat artış yakalayarak rekor kırdıklarını açıkladı.

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA HİNDİSTAN REKORU
22 Haziran 2021 14:30
A+
A-

Başkan Nejdat Sin, “Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızın olumlu yansımaları mayıs ayı ihracat raporlarımıza yansıdı. Hindistan başta olmak üzere Suriye, Beyaz Rusya, Belçika ve Sırbistan pazarlarında dikkat çekici artışlara imza attık” dedi.

‘ULUSLARARASI MEYVE VE SEBZE YILI’NDA PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİNE ODAKLANDIK’

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2021’i Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı ilan ettiğini, bu temanın dünya sebze üretiminde 4’üncü, meyve üretiminde 5’inci konumda olan Türkiye’nin ihracatta pazar çeşitliliğini artırması için önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Başkan Nejdat Sin, alternatif pazarlara ulaşma hedefine yönelik somut verilerin mayıs ayı ihracat performansına yansımasından büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Türk yaş meyve sebze sektörünün ihracat pazarının yüzde 65’inin 5 ülkede kümelendiğini, ortaya çıkan tabloda pazar çeşitliliğinin sınırlı kalmasının ithalat kısıtlamaları ve jeopolitik riskler başta olmak üzere çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Başkan Sin, şunları söyledi: “İhracatta pazar çeşitliliğini artırmaya odaklanan sektörümüz alternatif pazarlara ulaşma hedefinde önemli ilerlemeler kat etmeye başladı.

“EN ÇARPICI RAKAMKLARA HİNDİSTAN’DA ULAŞTIK”

Mayıs ayında ana pazarlarımız yine Rusya, Romanya, Irak, Almanya ve Ukrayna olurken, Güney Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da önemli ihracat artışı sağladığımız ülkeler oldu. En çarpıcı rakamlara Hindistan pazarında ulaştık. Bu ülkeye geçen yıl mayıs ayında sadece 38 bin 192 dolar ihracat yapan sektörümüz, 2021 mayıs ayında 4 milyon 679 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Hindistan’a yönelik ihracatımızda yüzde 12 bin 153 oranında artış sağladık.”

Alternatif pazarlara ulaşma hedefinde mayıs ayında ihracat artışlarına imza attıkları diğer ülkeleri ele alan Başkan Sin, “İhracat hacminde yükseliş yakaladığımız ülkelerde Hindistan’ın ardından yüzde 341 artış ve 11,5 milyon dolar değer ile Suriye ikinci, yüzde 167 artış ve 1,4 milyon dolar değer ile Beyaz Rusya üçüncü sırada yer aldı. Belçika, Sırbistan, Avusturya, Bulgaristan ve Bosna Hersek pazarlarında önemli artışlar elde ettik. “ diye konuştu.

‘EN ÇOK ŞEFTALİ-NEKTARİN, DOMATES VE BİBER İHRAÇ ETTİK’

Mayıs ayı sektör ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Sin, şöyle konuştu: “329 bin 597 ton ürünü yurt dışında değerlendirdiğimiz mayıs ayında en çok ihraç ettiğimiz ürünlerin başında şeftali-nektarin, domates ve biber yer aldı. Yüzde 35 artış ve 33 milyon dolar değer ile şeftali-nektarin birinci, yüzde 34 artış ve 31 milyon dolar değer ile domates ikinci, yüzde 13 artış ve 16,5 milyon dolar değer ile biber üçüncü oldu. Bu ayda ihracat hacminde en yüksek artışları patates, limon, çilek, elma, çay, kabak satışında elde ettik.”

Başkan Sin, mayıs ayında AKİB olarak sektör ihracatına yüzde 36 oranında destek verdiklerini, bu ayda bölge ihracatının yüzde 19 artışla 73,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.