MESİAD Başkanı Hasan Engin ve yönetim kurulu üyeleri yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı’na çıkarma yaptılar. Şantiye yetkililerinden çalışmalara dair bilgi alan Başkan Engin burada yaptığı açıklamada “ Burası Çukurova bölgesi ekonomisi ve kalkınmasının anahtarı olan bir projedir” dedi.
Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin’e yapımı Favori İşletmecilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Girişimi tarafından devam eden havalimanı inşaatı inceleme ziyaretinde Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç, MESİAD YİK Başkanı Adnan Gündoğdu, Yönetim Kurulu Üyeleri Seyfetullah Işık, Mehmet Ali Akdemir ve Sibel İnandı’da eşlik etti.
Proje Müdürü Ferhat Güney ile görüşüp çalışmalar hakkında bilgi alan MESİAD Başkanı Hasan Engin burada gazetecilere açıklamada bulundu. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın, tamamlandığında Türkiye’nin ikinci büyük kargo limanı olacağını hatırlatan Engin “Havalimamızın inşaatı son olarak yap-işlet-devret şeklinde gerçekleşmişti. Yapım inşaatlarının çok hızlı ve yoğun olarak sürdürüldüğü bilgisin aldık. 2022 yılının 29 Ekim’inde inşaatın sonlandırılması ve hizmete açılması hedefleniyor” dedi.
Havalimanının bitirilmesini bölge ekonomisinin şahlanması adına büyük bir umut ile beklediklerinin altını çizen Başkan Hasan Engin “MESİAD olarak bu inşaata 3. gelişimiz. Çalışmaları yakından takip ediyoruz. Projenin altyapı inşaatının yüzde 99’u tamamlanmış durumda. Servis yolu da havalimanının bitirilmesi ile paralel sürede tamamlanacak. Böyle bir eserin kazandırılmasından dolayı, gördüğümüz manzara karşısında çok mutluyuz” diye konuştu.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Müdürü Ferhat Güney ise Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Mersin-Adana arasında 4 ayaklı bir proje olduğunu belirtti. Bu ayakların karayolu bağlantısı, demiryolu bağlantısı, altyapı ve üst yapıdan oluştuğunu dile getiren Güney “Şu anda projemizin üst yapı ayağında bulunan itfaiye ve garaj binası tamamlanmış olup, aprondan gelecek yolcuyu otoparka geçirecek şekilde terminal binamız planlanıp yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor. Otoparkı yüzde 70 seviyesinde imalatını tamamladık. Isı güç merkezinin imalatı sürüyor. Terminal binasının ise yüzde 30 seviyelerinin biraz üzerinde yapımına devam ediyoruz. İnşallah 2022 29 Ekiminde buraya ilk uçağı indirip işletmeye alma hedefindeyiz” ifadelerini kulandı.
Güney “Döviz kurunun sürekli yükselmesi inşaat çalışmalarını sekteye uğratır mı?” yönündeki soruya ise “Bununla ilgili biz bir sekteye uğramadık fakat geçmiş dönemlerde demir piyasasından dolayı, demir sevkıyatlarında geçen ay ki dönemlerde çok ciddi sıkışıklıklar yaşadık. Ama ülkenin bu durumları aşacağına inanıyoruz. Gerekli malzemelerimiz burada. Bizi bayağı bir süre götürecek kadar tedariklerimiz var. İnşallah bu dönemleri de ülkemiz sağ salim aşacaktır” şeklinde yanıtladı.
Toplam 8 bin dönüm üzerin kurulan Çukurova Bölgesel Havalimanında 3 bin 500 metre uzunluğunda 2 pist olacak. Bunlardan bir tanesi kategori 2 sınıfında, bir tanesi ise kategori 1 sınıfında emergancy pist olarak inşaa ediliyor. Terminal alanı 413 dönüm olarak yapımı süren inşaat içerisinde 18 adet yolcu köprüsü olacak. 25 ayrı binadan oluşacak olan ve Mersin’e 45 Adana’ya ise 30 kilometre uzaklıkta olacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın ihalesini kazanan Favori İşletmecilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Girişimi 25 yıllık işletme süresi karşılığında 297,1 milyon avro artı KDV ödemeyi ve havalimanına 155 milyon avroluk yatırım yapmayı taahhüt etti. İhaleyi alan şirkete işletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı olmak kaydıyla, ilk işletme yılında 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu sayısı garanti edildi.