MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan yaptığı yazılı bir açıklama ile, ekntin ve iş dünyasının yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Kızıltan “Pandemi döneminde yapılan yardımlar borçları ötelemeden öteye geçmemiştir. Kurumlar vergisinde ki artışın hiçbir anlamı, mantığı ve izahı yoktur..Mersin yıllardır sürüncemede kalan yatırımların artık tamamlanmasını bekliyor” sözleri ile yetkililerin bir an önce hakekete geçmesini istedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, yaptığı yazılı açıklamada, pandemi süresince tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş dünyasını zora sokacak sıkıntıların yaşandığına ve yaşanmaya da devam ettiğine dikkat çekti
Kentlerin illerdeki ekonomik anlamda çatı örgütleri olan Ticaret ve Sanayi Odalarının önerileri ile birçok önlem ve desteğin hayata geçtiğini belirten Kızıltan, “Bunların bazıları bir süreliğine derde derman olduysa da, borçların ötelenmesinin ötesine geçmedi. Bu noktada kısa çalışma ödeneği kısmen de olsa hem işverenler hem de çalışanlar için önemli bir destek oldu. Özellikle Ticaret ve Sanayi Odalarının ve Borsalarının bu konunun üzerinde ısrarla durmasıyla bu desteğin bir süre daha uzatılması sevindiricidir. Ancak, iş dünyası kısa çalışma ödeneği desteğinin gerçek amacına ulaşabilmesi için pandemi süreci bitene kadar devam etmesini talep etmektedir. İş dünyası küçük veya büyük bu süreçte ciddi bir fedakarlık yapmıştır. İşten çıkartma yapmamış ve öz kaynaklarını eritmiştir. Daralan ve pandemi nedeniyle durma noktasına gelen dünya ticaretinde üreten firmalar bile büyük zorluklar yaşarken, özellikle turizm, restoran, kafe ve küçük esnaf gibi hizmetler sektörünün ayakta kalacak hali kalmamıştır. Verilen desteklere herkes ulaşamadığı gibi, bu destekler yetersiz kalmış, sadece bazı borçların ötelenmesinin ötesinde bir çözüm sunamamıştır” dedi.
Tüm bu zorluklar içinde iş dünyası daha somut ve doğrudan destekler beklerken son açıklanan vergi oranlarındaki artışların iş dünyasının moralini daha da bozduğunu ifade eden Kızıltan “Aslında bütçede büyük bir kazanıma da yol açmayacak bu artış devlete bir şey kazandırmazken iş dünyasına ve dolayısıyla gelecek yatırım ve istihdama çok şey kaybettirecektir. Ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının omurgası olan, ülkenin sosyal huzurunun temeli olan iş dünyasının önünü açmak yerine, ekonominin küçülmesine neden olacak böylesi anlık kararlarla, atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmeyeceği kararlarla ülke ekonomisine zarar verilmemelidir” ifadelerini kullandı.
Özellikle kurumlar vergisi konusunun sadece yerli yatırımcı için değil, yabancı yatırımcılar için de önemli bir konu olduğunu belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, yabancı sermayenin gelmesinde veya gelmemesinde vergi sistemleri ve özellikle kurumlar vergisi oranlarının çok önemli olduğunu söyledi. Kızıltan “Bu artışlar karşısında, etrafımızdaki coğrafyada bulunan ülkeler dururken yabancı sermayenin gelmesini beklemek anlamsız oluyor. Hatta Türkiye’den sermayenin gittiğini görüyoruz. Türkiye’nin istihdam yaratan, ihracat yapan, döviz girdisi sağlayan, yatırım gerçekleştiren ve katma değer yaratan şirketleri üzerine ilave vergi koymanın özellikle bu ekonomik koşullarında, hele bu pandemi sorunları arasında hiçbir anlamı, mantığı ve izahı yok” diye görüş bildirdi.
Mersin olarak sorunları tespit etme, bu sorunlara derman olacak yatırımları hızlandırma anlamında kentin tüm Oda ve Borsaları ile bir araya geldiklerini ifade eden Kızıltan “Mersin artık sorunlar, bir türlü başlayamayan veya yarım bırakılan kamu yatırımları konusunda bekleyen bir kent olmayacak. Çünkü Mersin, bölgesine, hinterlantına ve ülkesine büyük değer katan bir kent. Mersin’in beklemesi bize göre Türkiye’nin beklemesidir. Onlarca önemli il dış ticarette, lojistikte, tarım, turizm ve sanayide Mersin ile doğrudan bağlantılıdır. Mersin’e yapılan her yatırım bu illeri de doğrudan etkilemektedir. Mersin’e yapılması planlanan ama hala başlamayan Mersin Ana Konteyner Limanı sadece Mersin’in midir, yoksa Gaziantep’ten Kahramanmaraş’a, Adana’dan Karaman’a, Niğde’den Kayseri’ye tüm bu illerin ihracat yükünü mü sırtlayacaktır? Çukurova Havalimanı sadece Mersin’e mi hizmet edecek, yoksa tüm Çukurova’ya mı? Mersin Lojistik Merkez Projesi hayata geçerse kaç tane il bundan doğrudan yarar sağlayacak, kaç ihracatçı il lojistik maliyetinde elde ettiği bu kazanımlarla dünyada daha rekabetçi olacak? D-400 karayolu iyileştirmesi ve Çeşmeli – Taşucu Otoyol Projesi öncelikli olmak üzere Akdeniz Sahil Yolu tüm hinterlantı rahatlatacak projeler değil midir?” dedi.
Açıklamasının sonunda “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Mersin’in tüm ekonomi dinamikleri olarak artık beklemeye ve bekletilmeye tahammülümüz kalmadı” diyen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan şunları kaydetti: “Yıllardır kentte sürüncemede kalan bu yatırımlar konuşuluyor ve yılan hikayesine dönen bu yatırımlar toplumda umutsuzluk ve güvensizlik yaratıyor. Artık bu yatırımların tamamlanması için Mersin’deki tüm oda ve borsalar olarak bir araya geldik ve öncelik sırasına koyup ortak bir açıklama yapma kararı aldık. Hepimizin ortak görüşü bu yatırımların bir an evvel tamamlanmasıdır. Mersin bugün ihracatı ithalatından net fazla veren, cari açığı olmayan bir kenttir. Vergi sıralamasında Türkiye altıncısıdır. Sektör çeşitliliği ile her krize dayanan, pandemiye de en güçlü direnen kent olmuştur. Kısaca Mersin kendisine verileni misliyle bölgesine ve ülkesine geri veren bir katma değer kentidir. Bundan dolayı artık Mersin’in beklediği yarım kalan yatırımların bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Vatan sevdalısı Mersin ve Mersinliler bunu hak ediyor.”