Mersin ESOB Başkanı Talat dinçer, esnafa yönelik başlatılan, 3 ve 5 bin lira olarak verilen hibe desteğinden NACE kodlarından kaynaklı olarak esnafın yüzde 35’inin yararlanamadığını söyledi.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemince Covid 19 salgınından zarar gören esnaf sanatkarlara yönelik iki grup halinde 3 ve 5 bin lira olarak verilen hibe desteğinden NACE kodlarından kaynaklı olarak esnafın yüzde 35’inin yararlanamadığını söyledi.
Dinçer, “Mersin’de hibe desteğinden Birliğimize kayıtlı 55 bin esnaftan birinci grupta 5 bin 600, ikinci grupta ise 29 bin 250 olmak üzere toplam 34 bin 850 esnafımız yararlanmıştır. Hibe desteğinin dışında kalan yüzde 35 gibi ciddi orandaki esnafımızın meslek kollarının hibe desteği kapsamına alınması ya da bu desteğin dışında kalan esnaf-sanatkârların sektörlerine yönelik özel destek programlarının uygulanması gerekmektedir” dedi.
Dinçer, yurt genelindeki esnaf sanatkârların NACE kodlarına göre mesleklere ayrıldığını belirterek, “Söz konusu hibe desteği ise 1500 NACE kodundan 340 NACE kodundaki esnafımızı kapsamakta, diğer meslek dallarını ise kapsamamaktadır” dedi.
Dinçer, “Birliğimize bağlı esnaf-sanatkârlarımızın yüzde 60’ı hizmet sektöründe faaliyet göstermektedir. Salgının yıkıcı etkisi hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf-sanatkârlarımıza ve yanlarında çalışanlarına doğrudan zarar vermektedir. İlimizde menkul, gayrimenkul ticareti, elektronik, madeni, metal, oto sanatkârlık meslek dalları vb ile vergiden muaf meslek grupları dâhil olmak üzere yaklaşık 10 bin esnafımız NACE kodlarından kaynaklı bu destekten yararlanamamaktadır. Bu bağlamda hibe desteğinin dışında kalan esnaf sanatkârlarımızın meslek kollarının da hibe desteği kapsamına alınması ya da bu desteğin dışında kalan esnaf sanatkârlarımızın sektörlerine yönelik özel destek programlarının uygulanmasını talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, normal hayata dönünceye kadar Gelir Desteği ve kira desteğinin esnaf-sanatkârlara her ay düzenli olarak verilmesi, salgından zarar gören esnaf sanatkârların SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması ve esnafın yeni işe alacakları personeller için kolaylaştırıcı teşvik ve desteklerin sağlanması yönündeki çalışma ve raporları ilgili kamu kurum ve kuruluşlara ilettiklerini ve bu anlamda yetkililerden acil çözüm beklediklerini sözlerine ekledi.