mersinmersin'demeydanmeydana gelenmeydan okumakmersin büyükşehirmersin büyükşehir belediyesimersin büyükşehir belediyesi'ndeyenişehirmersin yenişehirmersin yenişehir belediyesiyenişehir'deakdenizmersin akdenizakdeniz belediyesiakdeniz'detoroslarmersin toroslartoroslar belediyesitoroslar'damezitlimersin mezitlimezitli belediyesimezitli'detarsustarsus belediyesitarsus'tamersin erdemlierdemli belediyesierdemli'demersin olaymersin kazamersin kavgamersin ekonomimersin ticaretmersin organizemersin sanayimersin limanımersin sağlıkmersin otomobilmersin eğitimmersin gündemimersin yerel habermersin yerel haberlermersin sporiçel idmanyurdumersin idmanyurdumersin futbolmersin fotoğraflarıenflasyonemeklilikötvdövizakpmersin akpchpmersin chpmhpmersin mhpiyi partimersin iyi partimersin siyasetvahap seçerm.mustafa gültakabdullah özyiğitatsız afşin yılmazneşet tarhanmersin sahilmersin marinamersin forum avmmersin pozcumersin üniversitesiüniversite caddesimersin trafikmersin emniyetmersin iş dünyasımersinli iş adamımersinli iş kadınımersin organize sanayi
DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
30°C
Mersin
30°C
Açık
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
resim yükle

“GECİKME KENT EKONOMİSiNE DARBE VURUYOR”

MESİAD Başkanı Hasan Engin, 5000’lik ve 1000’lik planların hala çıkmayışının kent ekonomisine zarar verdiğini söyledi.

“GECİKME KENT EKONOMİSiNE DARBE VURUYOR”

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, yerel yönetimlerin bir an önce 5000’lik ve 1000’lki nazım imar planlarını yürürlüğe alması gerektiğini söyledi. Söz konusu planlar için birkaç kez yöneticilerle görüştüklerini ifade eden Engin “Bu planlar bir an önce çıkmalı. Kentte inşaat sektörü durma noktasına geldi” dedi.

Sanayi arazisi sorunundan turizme, Taşucu-Seka Limanı özelleştirme kararından inşaat sektörüne mersinmeydan.com’un sorularını yanıtlayan MESİAD Başkanı Hasan Engin, kentteki birçok sorunun kısa sürede çözülebileceğine inandığını söyledi.

Sözlerine Mersin sanayi arazilerinin kısıtlı olduğunu belirterek başlayan Engin “Şu anda 3 organize sanayi bölgemiz var, 4.’sü için de MTOSB çalışmalar yürütüyor. Ama biz daha büyük alanların olmasını istiyoruz. 5 – 10 bin dönüm büyüklüğünde, özellikle MTOSB’nin kuzey tarafından otobana kadar olan kısımların sanayi alanı olarak ilan edilmesini istiyoruz. Geleceğe dönük olacaktır.  Küçük ve kısıtlı, 800-1000 dönümlük araziler değil de daha büyük alanların planlara işlenmesi gerektiğine inanıyoruz. MESİAD’ın da Aromatik bitkiler ve ilaç sanayisine yönelik ihtisas OSB çalışmaları var. Bu ihtiyaca göre değiştirilebilir. İlgi gören çalışma raporumuzu bakanlığa sunduk” dedi.

-“TARIM DIŞI ve ORMAN VASFINI YİTİRMİŞ ARAZİLER EKONOMİYE KAZANDIRILMALI”

MESİAD olarak 1/100 binlik planlar yapılırken, ‘tarım organize sanayi alanları ve hayvancılık organize sanayi alanları işaretlensin’ dediklerini hatırlatan Başkan Engin “Tarım dışı alanlar ve orman vasfını yitirmiş alanlar var, bu alanlar sanayiye kazandırılabilir. Böyle bir çalışma maalesef çok fazla yürütülmedi. Tarım ve hayvancılığın gelinen noktada hem Türkiye’de hem dünyada ne kadar öne çıktığını hep beraber gördük. Tarım ve hayvancılık ürünlerinin katma değere dönüştüğü alanlar istiyoruz. Tarım dışı ve orman vasfını yitirmiş alanların ekonomiye kazandırılması yönünde çalışmalarımız hala devam ediyor.” diye konuştu.

“TURİZMDE POTANSİYELİMİZE RAĞMEN GERİDEYİZ”

Turizm sektöründe Mersin’in her zaman beklenti içinde ve potansiyeli açısından Türkiye’nin birçok kentinden önde olan bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Engin “Fakat bu potansiyele rağmen turizmde geride olan bir kent konumundayız. Yani dağlarıyla, denizi ile tarihiyle öne çıkmış, turizm ve tarih yönünden çok önde olan bir kentiz. 600 noktada tarihi ören yerlerimiz var ama bu bilinmiyor. Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Kilikya Yolu, Roma Yolu ve İpekyolu aplikasyon çalışmaları ve rölöve çalışmaları yürütülüyor. 400 kilometrelik bir yol. Tamamen dünyanın ilgisini çekecek tarihi bir proje. Turistleri bu bölgeye çekebilecek bir proje. Dağlarında ki yayla turizmi, kayak turizmi gelişirse hem iç hem dış turisti çekecek bir proje. Bildiğiniz gibi doğa tabanlı turizm dünyada şu anda öne çıkıyor. Diğer yandan Tarsus kıyı kesimi turizm alanı var, inanç turizmi var. Fakat gelişim yönünden çok geriyiz. Gerekli desteği de görmüyoruz. Karboğazı’nı sürekli gündeme getiriyoruz. Kent dinamikleri bu konuya sahip çıkarsa Mersin’in, Adana’nın, Çukurova bölgesinin kayak tesisleri olur. Sıra dağlarımız var ama bir maalesef tesislerimiz yok” şeklinde konuştu.

“TAŞUCU LİMANI’NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ DOĞRU BİR HAMLE”

MESİAD olarak Taşucu-Seka Limanı’nı ile 1,5 yıl önce yerinde incelediklerini ve bu limanın mutlaka özelleştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade ettiklerini kaydeden Engin, limanın çok fazla aktif olmadığını ve aktifleştirilmesi için de özelleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özelleştirme ihalesinde limanın arka planında bulunan 300 dönümlük arazisi ile yapılmasının doğru bir hamle olduğunu da sözlerine ekleyen Engin “Biz buranın atıl ve atık alanı olarak kalmasını istemiyoruz. Bölgenin mutlaka ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Bu limanın demiryolu ile Karaman-Konya’ya bağlanmasını istiyoruz.  Bu liman; madensel, hayvansal, diğer tarım ürünleri, dökme tarım ürünleriyle ilgili çok aktif kullanılabilir. Bölgede 2. bir limanımızın olması da bir katma değerdir. Hazır bir liman, rıhtımı, derinlikleri iyi ve daha da iyileştirilebilir. Geliştirilebilir bir liman, teknolojik olarak da geliştirilebilir. MTSO’nun ‘çok ortaklı bir şirketle burayı alıp işletebiliriz’ diye bir hamlesi var. Olabilir, sonuçta özelleştirme ihalesi olacak. Bu ihalede kim uygun teklif verirse alır ve işletir.” dedi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR”

Kentin ekonomisinin lokomotiflerinden inşaat sektöründe durumun pek iç açıcı olmadığını dile getiren MESİAD Başkanı Hasan Engin, yerel yönetimlerin bir an önce 5000’lik ve 1000’lik imar planlarını yürürlüğe alması gerektiğini söyledi. Engin şunları kaydetti: “Biz bu planlar konusunda birkaç defa yazı yazdık. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle görüştük. Bunun bir an önce çıkmasını, kentte inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini zaten maliyetlerin artması ile enflasyonun ve faizlerin artması ile bir can çekişme dönemi yaşıyor sektör. Özellikle Yenişehir bölgesinde hiçbir inşaat temel çalışması yok. Birkaç firmanın dışında –ki o da geçmişte alınan ruhsatlara göre hareket ediyor. Bu kent ekonomisi, beraberindeki sektörler de etkileniyor. Belediyelerin ruhsat gelirleri şu an sıfır. 5000’lik ve 1000’lik planların bir an önce yapılıp kentin hizmetine sunulması gerekmekte. Yakın zamanda ‘Mayıs ayına çıkılacak’ denildi fakat çıkmadı. Haziran denildi, haziranda da bekliyoruz çıkar diye. Yerel yöneticilerin bu konuya mutlaka el atması gerekir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.