Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Limanı’nda başlatılan rıhtım genişletme çalışmasına ilişkin açılan davada bilirkişinin, projenin, imar planına aykırı, şehircilik ve planlama esasları ilkeleri ile kamu yararına uygun olmadığı yönünde rapor verdiği açıklandı.
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz yaptığı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı davaya, Mimarlar Odası ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile birlikte müdahil olduklarını belirterek “Raporu baromuzun, kurumların, çevre örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve Mersin halkının haftalardır verdiği mücadeleyi destekler nitelikte olması açısından çok önemli buluyorum. Mersin adına, mücadelemiz adına umut oldu. Projenin bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.
Bilirkişi raporunda kent adına umut verici karar alındığına vurgu yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz “Raporda genişleme projesinin imar planına aykırı olduğu, trafik yoğunluğuna ve kaza riskine sebebiyet vereceği, Mersin Limanı’nın kapasite artırımında, söz konusu alanın yoğunluğu ve çevre olanakları gözetilerek plan kararı üretilmesinin şehircilik ilkeleri ve kamu yararı açısından daha olumlu bir yaklaşım olacağı savunulmuştur” dedi.
Raporda ayrıca, rıhtım dolgusunun Atatürk Parkı ve deniz ilişkisini görsel olarak kısıtlayacağına dikkat çekildiğini vurgulayan Yeşilboğaz “Atatürk Parkı’nın yanı sıra Millet Bahçesi 2. etap olarak değerlendirilen ve uygulanan rekreasyon alanının kamusal kullanımı, silueti ve kent- deniz ilişkisinin kamu yararına aykırı olarak kısıtlanacağı; limanın genişleme ve kapasite artırımına yönelik taleplerin özel yararlardan daha çok, üst ölçekli plan kararları çerçevesinde geliştirilen ve liman-kent ilişkisine ilişkin şehircilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir” diye konuştu.
“Söz konusu raporu; baromuzun, kurumların, çevre örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve Mersin halkının haftalardır verdiği mücadeleyi destekler nitelikte olması açısından çok önemli buluyorum” diyen Yeşilboğaz “Bilirkişiler, bu projenin kentin geleceğinden bir parça koparacağını bilimsel bir şekilde ortaya koymuştur. Bilirkişi ‘Bu proje yapılamaz’ dedi. Ancak henüz mahkeme kararı beklenmeden projenin temel atma töreni yapıldı. Zamanında, ‘Yarın denizi dolduracak, doğal yaşamı yok edecekler. Peki yargı size ‘dur’ dediği zaman nasıl geriye çevireceksiniz bu durumu? En azından yargı sürecinin beklenmesi gerekiyor’ demiştik. Bilirkişi raporuna göre, projenin bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir. Bu rapor, Mersin adına, mücadelemiz adına umut oldu. Davayı açan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.