mersinmersin'demeydanmeydana gelenmeydan okumakmersin büyükşehirmersin büyükşehir belediyesimersin büyükşehir belediyesi'ndeyenişehirmersin yenişehirmersin yenişehir belediyesiyenişehir'deakdenizmersin akdenizakdeniz belediyesiakdeniz'detoroslarmersin toroslartoroslar belediyesitoroslar'damezitlimersin mezitlimezitli belediyesimezitli'detarsustarsus belediyesitarsus'tamersin erdemlierdemli belediyesierdemli'demersin olaymersin kazamersin kavgamersin ekonomimersin ticaretmersin organizemersin sanayimersin limanımersin sağlıkmersin otomobilmersin eğitimmersin gündemimersin yerel habermersin yerel haberlermersin sporiçel idmanyurdumersin idmanyurdumersin futbolmersin fotoğraflarıenflasyonemeklilikötvdövizakpmersin akpchpmersin chpmhpmersin mhpiyi partimersin iyi partimersin siyasetvahap seçerm.mustafa gültakabdullah özyiğitatsız afşin yılmazneşet tarhanmersin sahilmersin marinamersin forum avmmersin pozcumersin üniversitesiüniversite caddesimersin trafikmersin emniyetmersin iş dünyasımersinli iş adamımersinli iş kadınımersin organize sanayi
DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
30°C
Mersin
30°C
Açık
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
resim yükle

BABASI İÇİN YETİŞTİRDİ, ŞİMDİ İHRAÇ EDİYOR

Erdemli ilçesinde bir üretici diyabet hastası babası için 680 metrekarelik tarlasında ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya yetiştirmeye başladı. Zamanla verimi de arttıran üretici meyveleri pazarlamaya başladı. Üretici bu yıl sezonun ilk ürününü İstanbul’a tanesi 90 liradan gönderdi. Katar ve Rusya’ya ürün gönderdiğini de ifade eden üretici Zeki Akyar, ürünün piyasada büyük talep gördüğünü söyledi.

BABASI İÇİN YETİŞTİRDİ, ŞİMDİ İHRAÇ EDİYOR
8 Temmuz 2021 10:57
A+
A-

Üretici Zeki Akyar, “Babamın şeker hastalığından dolayı ejder meyvesi üretmeye başladım. Şeker hastalığını bitirdiğini duydum. Babam için hobi olarak dikim yaptım. 680 metrekarelik tarlamı üretim için hazırladım. Şuan hem meyve hem de fide satımı yapıyorum” dedi.

“TALEP ÇOK YOĞUN, YETİŞEMİYORUZ”

Ürünü yurtdışına da gönderdiğini belirten Akyar, “Bu sezonun ilk ürününü tanesi 90 liraya İstanbul’a gönderdim. Bu ürünü yetiştirmeleri için bütün üreticilerimize tavsiye ediyorum. Talep çok yoğun, yetişemiyoruz. Meyveyi yurt dışına da ihracat yapıyoruz. Katar’a Rusya’ya ve Dubai şehrine ürün gönderiyorum. Ama ne yazık ki üretim bölgemizde fazla olmadığı için talepleri karşılayamıyoruz” diye konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı ziraat mühendisi Aşkın Şahin de meyve ile ilgili bilgi verdi. İç rengi kırmızı ve beyaz olmak üzere meyvenin 2 çeşidinin olduğunu ifade eden Şahin, “İçi kırmızı olan ejder meyvesinin aroması daha çok kivi, muz, ananas ve aynı zamanda armudu andırıyor. İçi beyaz olan ejder meyvesi ise dağ armudu, armut ve aynı zamanda kiviyi andırmaktadır” dedi.

“KÜÇÜK ALANDAN BÜYÜK GELİR İMKANI SAĞLIYOR”

Şahin, “Böyle bir iklim ve toprak yapısı dünyada sayılı yerlerinde var. Böyle bir ürünün hem erkenci olması hem toprak ve hava koşullarına uygunluk göstermesi aynı zamanda küçük alandan büyük gelir elde etme imkanı sağlamaktadır” diye konuştu.

Limon ve domatese alternatif olarak yetiştirilen ejder meyvesinin üretim alanı ilçede son 10 yılda 100 dekarı geçerken, üretim ise yaklaşık 500 tona ulaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.